Een unieke, vriendelijke en betaalbare oplossing voor internetregulering op de basisschool
Deze fysieke knop met vijf standen kan in de klas geïnstalleerd worden en geeft de leerkracht de mogelijkheid om in een handomdraai de internettoegang op de laptops van leerlingen aan te passen. Dit zonder tussenkomst van een ICT-beheerder. Draai gewoon de knop omlaag en leerlingen kunnen enkel nog bij de officiële lesmethoden. Zo creëer je meer rust en overzicht.
Een dynamische manier van lesgeven
Leerkrachten hebben een actief en afwisselend vak. Van didacticus tot vakinhoudelijk expert, van pedagoog tot groepsdynamicus: de leerkracht is het allemaal. Taken genoeg dus. Controle over internettoegang in de klas moet daar niet nog een schepje bovenop doen, doordat je met een systeem werkt dat vaardigheid en aandacht vraagt. Het moet juist zo simpel zijn dat het geen belasting vormt, maar juist een verlichting is.
Is de klas afgeleid? Wil je alle koppies bij de instructie? Dan draai je gewoon de knop omlaag en kunnen de leerlingen alleen nog bij de officiële lesmethoden. Je hoeft dus niet achter je computer om instellingen in te voeren, maar kunt direct en makkelijk schakelen, zonder dat je aandacht bij de klas weg is. Sterker nog: omdat de leerlingen zien dat je aan de knop draait, is het helder wat er van hen verlangd wordt.
Dus geen complexe systemen, geen schermen met instellingen of meekijkfuncties. Gewoon een simpele knop aan de muur waarmee je de internettoegang van de leerlingen aanpast. Hoe hoger de stand waarin de knop staat, hoe ruimer de toegang tot internet. Zo weet je altijd waar je leerlingen online bij kunnen. 18+ content, malware en advertenties worden standaard gefilterd en zoekmachines staan op safesearch.
Zo werkt het
De schakelaar is gebouwd op Internet-of-Things-technologie. In plaats van het netwerk van de school, gebruikt deze schakelaar het mobiele NB-IoT netwerk van T-Mobile om de gekozen stand door te geven aan het platform. De schakelaar werkt dus buiten het schoolnetwerk om en is daarmee ook buiten het klaslokaal te gebruiken. Als de laptops van de leerlingen eenmaal aan een knop verbonden zijn, maakt de locatie niet meer uit: de stand van de knop wordt altijd doorgegeven aan de laptop. Dus ook bij thuisonderwijs kan de internet schakelaar gewoon gebruikt worden.
Hoe dan? Op de laptops van de leerlingen wordt de plugin geïnstalleerd. Deze haalt via de bestaande internetverbinding de ingestelde regels op van het platform. Vervolgens past de plugin zelf die regels toe op de laptop. Er hoeft dus niets aan het schoolnetwerk te veranderen en elke leerkracht kan in haar eigen klas bepalen waar op dát moment behoefte aan is. Wordt er gerekend? Dan alleen toegang tot de oefenmethodes. Informatie opzoeken voor een werkstuk? Online bronnen en werk-applicaties zijn beschikbaar. Tijd voor ontspanning? Al het internet (veilig) open.
Online gamen is erg aantrekkelijk tijdens het volgen van thuisonderwijs. Gelukkig zorgen onze Myndr-switches ervoor dat onze leerlingen zich volledig kunnen focussen op de online lesmethode.
Eenvoudige installatie
De Google- of Microsoft-accounts van de leerlingen krijgen vanuit het centrale beheer de plugin geïnstalleerd. Zodra de browser wordt opgestart, vraagt de plugin éénmalig om een klascode. Elke schakelaar heeft een eigen klascode. Deze code koppelt het account van de leerling aan de schakelaar in het klaslokaal. Vanaf dat moment ‘luistert’ de laptop naar deze schakelaar. Meer is niet nodig.
Privacy
Alle filtering gebeurt in de browser zelf. Informatie over wat de leerlingen doen op internet, waar ze naar zoeken of met welk pakket ze aan het werk zijn verlaat de laptop niet. Er wordt geen persoonlijke identificeerbare informatie verzonden of opgeslagen. Wel zo veilig en in lijn met de AVG!
Wat vinden leerkrachten & ICT-ers van deze internet schakelaar?
“Op mijn andere school gebruiken we de schakelaar nog niet.
Ik merk een duidelijk verschil in concentratie.”
Nicole Brinker, leerkracht groep 5-6
“De internet schakelaar geeft me ontzettend veel rust in de klas. Ik wil niet meer zonder!”
Anne-Wil Klein-Lenderink, leerkracht groep 5-6
“Na de installatie hebben we er op de ICT-afdeling totaal
geen werk aan gehad. Ik krijg geen klachten meer dat
leerlingen verkeerde dingen op internet tegenkomen.”
Dennis Wesselink, ICT’er en leerkracht groep 7-8
“Werkt perfect.”
ICT-beheerder basisschool Windesheim
“Dit is precies wat we nodig hebben!”
ICT-beheerder basisschool De Mariëngaarde