De zomervakantie zit er bijna op. Dat betekent voor scholen dat ze zich voorbereiden op de start van het nieuwe schooljaar. Met deze tien tips ben je digitaal alvast in orde:
1. Evalueer de bestaande infrastructuur
Controleer de huidige digitale infrastructuur van de school, inclusief netwerkverbindingen, hardware en software. Zorg ervoor dat alles goed functioneert en up-to-date is. Is dat niet zo, dan kan je nu nog de nodige bestellingen plaatsen zodat alles geleverd is voor het schooljaar van start gaat.
2. Check de internetconnectiviteit
Zorg voor een betrouwbare en snelle internetverbinding in de hele school. Overweeg indien nodig upgrades van de internetinfrastructuur.
3. Schaf benodigde apparatuur aan
Zorg ervoor dat er voldoende computers, laptops, tablets en andere apparaten beschikbaar zijn voor zowel leerkrachten als leerlingen. Als er budgetbeperkingen zijn, overweeg dan de mogelijkheid om gebruikte apparatuur aan te schaffen of een leenprogramma op te zetten.
4. Software en educatieve tools
Identificeer de benodigde software en educatieve tools voor het nieuwe schooljaar. Denk aan platforms voor afstandsonderwijs, samenwerkingssoftware, leerbeheersystemen en andere relevante tools. Zorg ervoor dat de leerkrachten getraind zijn in het gebruik ervan. Merk je dat je op bepaalde vlakken nog vastloopt? Vraag dan tijdig advies.
5. Beveiligingsmaatregelen
Besteed aandacht aan de beveiliging van digitale systemen en gegevens. Implementeer sterke wachtwoordbeleidsregels, up-to-date antivirussoftware en firewalls. Zorg ervoor dat de leerkrachten en medewerkers zich bewust zijn van digitale veiligheidspraktijken. Investeer in trainingen zodat leerkrachten gevaarlijke situaties leren herkennen.
6. Digitale communicatiekanalen
Zorg voor effectieve digitale communicatiekanalen, zoals e-mail, instant messaging of speciale platforms voor het delen van informatie en aankondigingen met leerkrachten, leerlingen en ouders.
7. Ondersteuning voor leerkrachten
Bied training en ondersteuning aan leerkrachten om hen vertrouwd te maken met het gebruik van digitale tools en technologieën. Dit kan workshops, handleidingen of begeleiding omvatten.
8. Virtueel curriculum
Werk samen met leerkrachten om het curriculum aan te passen voor een virtuele leeromgeving. Identificeer de beste methoden en hulpmiddelen voor online lesgeven en maak lesmateriaal toegankelijk voor de leerlingen.
9. Planning voor technische ondersteuning
Stel een plan op voor technische ondersteuning voor leerkrachten, leerlingen en ouders. Zorg ervoor dat er personeel beschikbaar is om technische problemen op te lossen en vragen te beantwoorden.
10. Ouderbetrokkenheid
Communiceer regelmatig met ouders over de digitale voorbereidingen en hoe ze kunnen bijdragen aan het succes van het virtuele onderwijs. Bied hen ook ondersteuning en bronnen aan om hen te helpen bij het begeleiden van hun kinderen bij afstandsonderwijs.
Het is belangrijk om flexibel te zijn en aanpassingen te doen op basis van de behoeften van de scholen/stichting. Regelmatige evaluaties en feedbacksessies kunnen helpen om eventuele problemen op te sporen en te verbeteren. Wil je graag advies over één of meerdere van deze tips? Neem dan contact op via info@skool.nl.