30 maart 2022

Multi-factor Authenticatie (MFA)

Home » Multi-factor Authenticatie (MFA)
Skool Icon

Wat is multi-factor authenticatie?

De term heeft u ongetwijfeld voorbij zien komen maar wat is nou MFA? MFA is een authenticatie methode die twee of meer factoren gebruikt om de gebruiker te verifiëren. Voorbeelden hiervan zijn een SMS met een code erin, een hardware token die een code genereert of een app op de telefoon – de laatste optie is de Microsoft Authenticator app en is de door ons geadviseerde vorm. De app geeft een pushmelding om goedkeuring te geven tot een inlogpoging nadat het wachtwoord is ingevoerd.

Waarom kiezen voor multi-factor authenticatie?

De tijd waarin gebruikers met enkel een statisch wachtwoord inloggen ligt inmiddels ver achter ons. Uit onderzoek is gebleken dat men tot 73% aan duplicaat wachtwoorden gebruikt en ook dat men gebruik maakt van zwakke wachtwoorden die te raden zijn door een zogeheten brute-force attack.

Volgens Microsoft werd bij 99.9% van alle gehackte accounts geen MFA gebruikt.

Hoe te implementeren in uw organisatie?

MFA kan aangezet worden per gebruiker, per groep of voor de gehele organisatie. Bij het aanzetten van de functionaliteit dient de gebruiker verplicht bij de eerst volgende login stappen te volgen om de Authenticator app te installeren op de telefoon en te koppelen aan zijn/haar O365 account.

Toepassingen

Na implementatie wordt MFA gebruikt bij het inloggen van alle Microsoft 365 applicaties en toegangsmiddelen (Web, Desktop Apps, Mobiele Apps). Er kan een uitzondering gemaakt worden voor locaties als deze vaste IP adressen gebruiken. Indien gebruikers zich op deze locatie bevinden zal het MFA gedeelte van het inloggen komen te vervallen.

            De voordelen op een rij
  • De beveiliging van uw organisatie in orde
  • Gemakkelijk te implementeren
  • Voor gebruikers maar één extra handeling nodig
  • Gebruikers kunnen zelf hun wachtwoord resetten (optioneel)

Wachtwoorden resetten (optioneel)

Indien MFA is ingesteld dan kunnen gebruikers het Self Service Password Reset (SSPR) gebruiken om zelf hun wachtwoord te resetten zonder tussenkomt van daartoe bevoegd (IT) personeel. In de praktijk scheelt dit een hoop frustratie en tijd.

Multi-factor Authenticatie (MFA)
Artikel delen

BENIEUWD NAAR WAT SKOOL VOOR JOU KAN BETEKENEN?

Contact